De mogelijkheden om duurzaam om te gaan met jouw kledingkast.
We leven in een tijd waarin het van belang is dat we ervoor zorgen dat er meer evenwicht is tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. We zijn hiervan steeds meer bewust en duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Ik ben groot voorstander van duurzaamheid en zeker als het om onze kledingkast gaat. De kledingindustrie heeft een enorme impact op onze aarde. Er wordt twee keer zoveel kleding gekocht als 15 jaar geleden. Onze kledingkast is een mooi uitgangspunt om eens te kijken naar wat de mogelijkheden zijn om hier zelf duurzaamheid in de spotlights te zetten. Vaak kun je veel meer uit je eigen bestaande kledingkast halen en tegelijkertijd fashionable zijn. In mijn blog neem ik je mee in de wereld vol duurzaamheid als het om kleding gaat.
Wat is duurzame kleding nou eigenlijk
Duurzame kleding is kleding die vervaardigd is van natuurlijke materialen die gemaakt worden met processen die niet schadelijk zijn voor de aarde. Het is ook kleding die ontworpen is om langer mee te gaan en die gemaakt is met respect voor het milieu. Duurzame kleding is meestal gemaakt van organische stoffen zoals katoen, linnen, bamboe, jute, lyocell, modal, en mohair. De productie ervan bevat vaak minder gebruik van chemicaliën, minder waterverbruik en minder afval. De kleding is bovendien vaak ontworpen met een langere levensduur in gedachten.
De piramide van (kleding) behoefte
De Amerikaanse Sarah Lazarovic heeft een blog geschreven over “The Buyerarchy of Needs” in het Nederlands zoiets als “De piramide van (kleding)behoefte”. Wanneer je een nieuw kledingstuk nodig hebt ga je normaal gesproken meteen naar de winkel. Met deze piramide kun je ervoor kiezen om eerst de 6 stappen van de piramide te doorlopen.
De duurzame kledingpiramide is een visueel hulpmiddel voor om jezelf de vraag te stellen of je nog iets kunt gebruiken wat je in de (kleding)kast hebt hangen voordat je iets nieuws aanschaft.
De piramide begint met de basis, het meest duurzame niveau:
1. Het eerste duurzaamste niveau is “Gebruik wat je in de kast hebt hangen”
2. “Leen kleding”
3. “Ruil kleding”
4. “Koop tweedehands kleding”
5. “Maak of vermaak je kleding”
6. Het laatste niveau is “Koop nieuwe kleding”
De duurzame kledingpiramide is een knipoog naar de piramide van Maslow en een geweldig hulpmiddel om jezelf de vraag te stellen of je iets kunt gebruiken uit je kledingkast en anders wellicht iets kunt lenen, ruilen, tweedehands kopen of maken voordat je een nieuw item koopt. Door de piramide te gebruiken, ga je veel bewuster naar je kledingkast kijken.
Van Fast Fashion naar een duurzame kledingkast
Als we bewuster met onze kleding willen omgaan is een frisse blik in onze eigen kledingkast een goed idee. De hippe modetrends zijn een lust voor het oog maar om een duurzame kledingkast te creëren moeten we deze Fast Fashion even laten voor wat het is.
Wat is Fast Fashion?
Fast fashion is een term die wordt gebruikt om de productie van kleding, schoenen en accessoires te beschrijven die zijn ontworpen om de huidige modetrends in een snel tempo te weerspiegelen. Dit soort mode wordt tegen lage kosten in massa geproduceerd en is vaak van mindere kwaliteit dan traditionele modeartikelen. Fast fashion-artikelen worden meestal gemaakt om slechts een paar keer te worden gebruikt en vervolgens te worden weggegooid.
Ken je eigen kleding gewoontes
De eerste stap begint bij jezelf door jouw kleding gewoontes te kennen. Wat ik een leuke tip vind om te geven is om al je kleding aan hangers met de haak dezelfde kant op te hangen. Als je iets hebt gedragen, hang je het terug met de haak andersom. Aan het eind van de maand zie je in één oogopslag wat je allemaal niet hebt gedragen.
Kwaliteit verslaat Fast Fashion
Als je kleding wilt die lang meegaat is Fast Fashion niet de juiste keuze. Ze zeggen wel eens “goedkoop is duurkoop”. Je kunt je dus bedenken dat duurzaam samengaat met kwaliteit. Misschien zijn de kosten hoger, maar dit zorgt er wel voor dat het langer meegaat en dat je bewuster omgaat met het kledingstuk.
9 Tips om duurzaam om te gaan met je kleding
1. Investeer in duurzame kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, bamboe, jute, lyocell en modal.
2. Schaf alleen kleding aan die je echt leuk vindt en die je vaak zal dragen.
3. Koop kleding met een tijdloos ontwerp.
4. Was je kleding op 30 graden en gebruik zo min mogelijk wasmiddel.
5. Gebruik zo min mogelijk wasverzachter en bleek.
6. Hang je kleding op aan een rek om te luchten in plaats van te drogen in de droger.
7. Repareer kleding als het kapot is.
8. Geef kleding weg die je niet meer draagt of verkoop je kleding tweedehands.
9. Koop tweedehands kleding.
Duurzame merken
Als je van plan bent om duurzaam te gaan shoppen, is het wel zo fijn om te weten welke merken hier bewust aan bijdragen. Daarom speciaal drie mooie duurzame kledingmerken voor jou geselecteerd:
Loop.a Life
Loop.a Life” is een Nederlands kleding & lifestyle merk dat tijdloze items creëert op een duurzame manier. Het merk ontwerpt zowel voor mannen als voor vrouwen kwalitatieve items die zowel comfortabel, stoer als stijlvol zijn.
Het merk recycled lokaal ingezamelde Nederlandse truien en vesten die in de textielbak zijn gegooid. Van dit textiel worden in Portugal nieuwe items gemaakt.
MUD Jeans
MUD Jeans is een duurzaam Nederlands jeansmerk dat sinds 2012 duurzame spijkerbroeken maakt. Het merk is gebaseerd op een circulaire economie, waarbij materialen hergebruikt worden om nieuwe kledingstukken te maken. MUD Jeans biedt een leasingservice aan, waarbij klanten een jeans kunnen leasen voor een periode van twaalf maanden. Na afloop van deze periode kan de jeans worden geretourneerd en worden gerecycled.
Dit maakt MUD Jeans een duurzaam merk, dat voorkomt dat kledingstukken in de afvalstroom terecht komen. Daarnaast staat MUD Jeans ook bekend om het gebruik van duurzame materialen zoals gerecycled katoen, biologisch afbreekbare vezels en lokale leer.
Kuyichi
Kuyichi is een Nederlands duurzaam merk dat al jaren actief is in de productie en verkoop van kleding.
Het merk maakt gebruik van biologische materialen, zoals biologisch katoen, biologische wol en biologische leer.
Daarnaast werkt Kuyichi nauw samen met lokale boeren, producenten en ambachtslieden om eerlijke producten te maken. De verpakkingen van Kuyichi zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de producten zijn vrij van chemicaliën en giftige stoffen. Kuyichi staat ook bekend om zijn transparante productieprocessen, waarbij klanten kunnen zien waar hun kleding vandaan komt en hoe het gemaakt is. Dit helpt jou als consument om een bewuste keuze te maken.
“Buy less,Choose well, make it last”
~Vivienne Westwood~
Het inwinnen van een kleur- en kledingadvies levert je tijd- en energiewinst op
Met een kleur- en kledingadvies weet je welke kleur en stijl kleding perfect bij jou past en kun je een uitgebalanceerde garderobe samenstellen. Je kunt met een beperkter aantal kledingstukken meer combinaties maken. Kennis van jouw mooiste kleuren en kleding is dus een duurzame keuze en goed voor je portemonnee omdat je minder miskopen doet en goed voor het milieu. Na een kleuranalyse kun je bovendien een garderobe samenstellen met kleuren die met elkaar matchen. Hierdoor kun je meer en gemakkelijker combinaties maken zowel voor privé als zakelijke outfits. De voordelen van een kleuranalyse zijn dus legio. Het is daarom een cadeau aan jezelf om je te verdiepen in de voor jou perfecte kleurkeuzes.
Meer informatie vind je hier: https://kleurkeuze.nl/kleur-en-kledingadvies/kleuradvies/. Afspraak maken? Stuur mij dan een mail naar [email protected] of neem contact met me op, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.
Liefs Mirjam