5 Tips voor kledingkeuze tijdens een sollicitatiegesprek

Dress to Impress

Dress to Impress

5 tips voor kledingkeuze tijdens een sollicitatiegesprek

In deze blog krijg je 5 tips voor de juiste kledingkeuze tijdens een sollicitatiegesprek.
Sympathiek, afstandelijk of warm? Elke dag weer verzamel je indrukken van mensen die je nog niet eerder hebt gezien of gesproken. Binnen een paar seconden vorm je een oordeel over een ander. Hoe onbelangrijk en oppervlakkig zo’n eerste indruk ook lijkt, het bepaalt onbewust in belangrijke mate hoe je daarna over die persoon denkt.

Niet alleen jijzelf verbindt conclusies aan de eerste indruk, dat doet een potentiële werkgever ook. Bij een sollicitatiegesprek moet je in korte tijd een zo goed mogelijke indruk achterlaten. De manier waarop jij je kleedt, je uitstraling en toegankelijkheid spelen een cruciale rol bij het achterlaten van een goede eerste indruk en dus ook het resultaat van het sollicitatiegesprek. Maar hoe bepaal je wat voor jou de beste kledingkeuze is? liketomatch nam contact met me op om te vragen wat volgens Kleurkeuze de 5 waardevolle tips zijn waar je direct mee aan de slag kan.

5 tips voor kledingkeuze tijdens sollicitatie

1. Verdiep je in de bedrijfscultuur

“Neem het bedrijf waar je solliciteert als uitgangspunt en stem je kleding af op de bedrijfscultuur. Kijk op de bedrijfswebsite, op de Linked-in of Instagram pagina of loop het betreffende bedrijf eens binnen als dat een optie is. Probeer een zo goed mogelijk beeld te vormen van de kledingstijl binnen het bedrijf. Ben je onzeker over de mate van formaliteit? Houd dan in gedachte dat overdressed beter is dan underdressed! Voor een man is een pak, of een jasje met een nette broek, eigenlijk altijd goed. Voor dames zijn er tegenwoordig ook hele mooie pakken. Een jasje of blouse en nette broek is ook een goede keuze.”

2. Blijf jezelf

“Het is heel belangrijk dat de outfit bij jou past als persoon. Ik kan niet voorschrijven wat je precies moet aantrekken, omdat het voor jou goed moet voelen. Trek dus bijvoorbeeld geen hoge hakken aan als je je daar totaal niet comfortabel bij voelt. Blijf dicht bij jezelf maar pas wel op met hele uitgesproken kledingstijlen. Dat geldt ook voor piercings of tatoeages, daar heb ik niks op tegen, maar ze kunnen onbewust een verkeerd signaal geven.”

3. Zorg dat je er verzorgt uitziet

“Minstens net zo belangrijk als de keuze voor je outfit is een verzorgde uitstraling van jou en je kleding. Kleding moet goed passen, dus niet te strak zitten of veel te wijd. Zorg dat je kleding netjes gestreken is en dat er geen gaten of vlekken zichtbaar zijn. Bij de eerste indruk spelen ook een goede handdruk, oogcontact en geur een rol. Zorg er dus voor dat je lekker ruikt. Goed ademende kleding is zeker aan te raden bij een sollicitatiegesprek.

4. Less is more

“Tijdens een sollicitatiegesprek geldt ‘less is more’. Het gaat om jou, te veel accessoires, kleuren of tierelantijntjes leiden onnodig af. Zorg dat je accessoires in verhouding zijn met jou en je outfit. Doseer met sieraden en kijk uit dat je kleding niet te sexy is. Dus geen diep decolleté, een te korte rok of te hoge hakken. Andere no-goes zijn slippers, sandalen en korte mouwen voor mannen. Let ook op je schoenen. Zijn ze netjes gepoetst, passen ze bij jou en je kleding? Het lijkt een detail, maar schoenen geven een belangrijk onbewust signaal af.”

5. Wees bewust van kleur

“Kleur doet veel met de mens! Kleur kan jezelf in je kracht zetten en je helpen om impact te bereiken. Wanneer je kiest voor kleuren die goed passen bij jouw uiterlijke kenmerken versterkt dit jou als persoon. Je kan ook spelen met het effect van kleur op anderen. Rood en grote kleurcontrasten stralen bijvoorbeeld kracht en energie uit. Blauw komt zakelijk en betrouwbaar over. Solliciteer je op een leidinggevende positie, dan kan je overwegen om krachtige kleuren te gebruiken. Pas hier wel mee op, het kan ook tegen je werken als je een heel dominant persoon tegenover je hebt zitten. Bij een sollicitatiegesprek doet donkerblauw het altijd goed, bijvoorbeeld gecombineerd met een lichte blouse.”

like2match en Kleurkeuze

Kleurkeuze heeft de medewerkers van like2match advies mogen geven om bewust met hun uiterlijk om te gaan en de krachtigste versie van zichzelf te laten zien. Wendy van like2match vertelt: “Hoe leuk is het als de kleding die jij leuk vindt jou ook versterkt. Wij willen dat medewerkers zich goed voelen en het beste uit zichzelf halen. Ook willen we ons krachtig, betrouwbaar en professioneel profileren, kleding kan hierin een belangrijke rol spelen!”

Imago coaching trajecten om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling

Personal branding
Kleurkeuze helpt je om de juiste kledingkeuze te kiezen tijdens een sollicitatiegesprek die is gebaseerd op jouw kwaliteiten, talenten en de boodschap die je wilt uitstralen. Wil je als professional of ondernemer serieuzer genomen worden? Wil je meer autoriteit uitstralen of een carrièreswitch willen maken en nog succesvoller worden in je werk? Kies voor één van de 3 imago coaching trajecten Passion, Power of Ambition bij Kleurkeuze en ik zorg dat je het beste uit jezelf haalt! Wil je meer weten over imago coaching of een afspraak maken? Stuur mij dan een mail naar [email protected] of neem contact met me op, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.

Mirjam Bach

Liefs Mirjam