Welk mondkapje past bij mij?

Welk mondkapje past bij mij?

WELK MONDKAPJE PAST BIJ MIJ?

In deze Corona tijd wordt het mondkapje veel gedragen om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Ik kan me voorstellen dat je jezelf de vraag stelt: “Welk mondkapje past bij mij?” Je kan een mondkapje kiezen die qua kleur en stijl perfect past. Je kan bijvoorbeeld een mondkapje kiezen in een trendkleur die past bij jouw seizoenstype en stijl. Het mondkapje als het ware zien als een accessoire bij je outfit.
Het mondkapje bestaat al eeuwen. Hieronder een overzicht van mondkapjes door de geschiedenis en sinds Corona speelt de mode in op mondkapjes in allerlei kleuren en dessins.

Oorsprong van het mondkapje

Het mondkapje/masker bestaat al sinds de oudheid. In Egypte werd een bladgoud vel op het gezicht van de overledenen gelegd om hun trekken intact te houden.

Mondkapje in het theater

Het mondkapje/masker worden vervolgens in het theater gebruikt en in Venetië gebruiken ze hiervoor zwarte fluwelen of zijden mondkapjes/maskers. In de Renaissance is het in heel Europa in de mode omdat het bij de Italiaanse Comedia dell Arte werd gedragen. In de loop van de geschiedenis wordt het mondkapje/masker als vorm van bescherming gedragen.


Mondkapje in het Italiaanse Comedia dell Arte

Mondkapje als bescherming

De eerste beschermende mondkapjes ontstaan in het Romeinse Rijk ter bescherming tegen schadelijke gassen. In deze tijd worden de mondkapjes van de blaas van dieren gemaakt.
In de 16e Eeuw wordt een in water gedrenkte stof gebruikt bij scheepvaarders als bescherming tegen eventuele chemische aanvallen tijdens zeeslagen.

Tijdens de pestepidemieën in de 17e Eeuw werden er vogelmaskers als mondkapjes gebruikt. In de snavels werden “goede” geuren geplaatst zoals parfums en kruiden.

Welk mondkapje past bij mij?
Vogelmasker gebruikt tijdens de pestepidemieën

Vanaf de Industriële revolutie wordt er meer aandacht besteed aan de bescherming voor werknemers die met schadelijke stoffen werken. Aan het eind van de 19e Eeuw zijn er vermoedens dat bacteriën de veroorzakers zijn van ziekten en worden er voor het eerst mondkapjes gedragen bij chirurgische ingrepen.
Toen in 1918 de Spaanse griep uitbrak in Europa gingen niet alleen doctoren maar ook burgers op straat mondkapjes dragen om zich tegen deze griep te beschermen.

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapjes tijdens de Spaanse Griep. Foto Wikimedia Commons (Public Domain)

Vanaf de jaren 20 zijn de mondkapjes verplicht geworden in de operatiekamers.
Na de 2e wereldoorlog ging men mondkapjes dragen als bescherming tegen de toenemende luchtvervuiling en smog. In Azië zag je ook voor de uitbraak van Corona veel mondkapjes in het straatbeeld. Het wordt hier gezien als symbool van solidariteit. Wie ziek is, wil de ander niet besmetten.

Michael Jackson droeg ook vaak een mondkapje en in 2012 leverde het lapje stof van zijde dat hij droeg tijdens de repetitie van zijn “This is It”-toer op de veiling ruim €15.000,- op.

Mondkapjes tijdens Corona in Nederland

Vanaf 1 december 2020 is het mondkapje in Nederland verplicht op openbare plekken die binnen zijn.
Ik vind het interessant om te zien dat de mode hier op in is gespeeld en je ziet allerlei mondkapjes: van medische FFP-maskers medische gezichtsmaskers, zelfgemaakte mondkapjes tot prachtige modieuze mondkapjes passend bij je outfit.

Net als bij kleding en accessoires kan je ook een mondkapje kiezen die mooi bij jou persoonlijk en je outfit past. Je kan voor kleuren en dessins kiezen die passen bij jouw seizoenstype in kleuren die bij jou persoonlijk en jouw kledingstijl passen. Match je mondkapje met je outfit zodat jij beschermd en stijlvol voor de dag kan komen.

Hieronder een aantal mooie voorbeelden:

Mondkapjes met kunstafbeeldingen

Welk mondkapje past bij mij
Mondkapje “Kraanvogels” Rijksmuseum Amsterdam

Zelf heb ik gekozen voor een van de kleurrijke mondkapjes die te koop zijn bij het Van Gogh Museum. Buiten het feit dat ik enorm fan ben van de schilderijen van Van Gogh, steun ik op deze manier meteen de musea die momenteel geen bezoekers kunnen ontvangen.

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapje “Amandelbloesem” Van Gogh Museum Amsterdam

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapje met Mona Lisa met mondkapje

Mondkapjes van modeontwerpers

Een aantal modeontwerpers hebben mondkapjes ontworpen als een accessoire in hun collectie. Het wordt hierdoor steeds meer gezien als een stijlvolle mode accessoire. Modeontwerper Roland van der Kemp organiseerde een charity veiling waarbij hij de volledige opbrengst van dertig couture mondkapjes aan de Refugee Company schonk.

Welk mondkapje past bij mij?
Links: Mondkapje van Michael Kors en rechts van Ronald van der Kemp Foto: Marijke Aerden

Modehuis Natan, waar Koningin Maxima veel van haar outfits laat ontwerpen, heeft speciale mondkapjes aan ziekenhuizen in Brussel geschonken.

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapje van Modehuis Natan

Mondkapjes van bekende merken

Er zijn verschillende bekende mode merken die stijlvolle mondkapjes verkopen. Het is veel duurzamer om een mondkapje te gebruiken dan de wegwerp mondkapjes. Hieronder een aantal mondkapjes van merken voor mannen en voor vrouwen.

Mannen kunnen bijvoorbeeld mondkapjes dragen die met hun shirt matchen van de huisstoffen van Emanuel Berg.
Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapjes van Emanuel Berg online bij NewTailor

Het stoere jeansmerk G-Star Raw heeft zwarte mondkapjes voor mannen.
Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapjes van G-Star Raw

Wil je liever een mondkapje van een sportmerk dan is dat ook mogelijk.
Welk mondkapje past bij mij?

Veel dames mode merken hebben mondkapjes in hun collectie opgenomen.
Zelfs lingeriemerken hebben mondkapjes in hun collectie zoals het jongeren label Pink van Victoria Secret en in Nederland Hunkemöller.

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapjes van het modemerk NA-KD

Welk mondkapje past bij mij?
Mondkapjes van de lingeriemerken Victoria Secret (links) en Hunkemöller (rechts)

Het mondkapje als accessoire passend bij je outfit

Hoe mooi dat je jouw mondkapje kan laten matchen met de rest van je outfit. Er zijn mondkapjes bij de verschillende modemerken die je outfit helemaal afmaken omdat ze het zelfde dessin hebben als de kleding items. Zo ontstaat er een mooi gestylde eenheid in je outfit.
Welk mondkapje past bij mij?
Butterfly Mask van Roland van der Kemp

Welk mondkapje past bij mij?
Outfit Zilch

Kies een kleur die bij jou en je outfit past

Je kan een mondkapje in een kleur kiezen dat past bij jouw seizoenstype. Na een kleurenanalyse kan je met de kleurenwaaier die op maat voor je is samengesteld een kleur mondkapje kiezen die past bij jouw persoonlijke kleurkenmerken (kleur van je haar, huid en ogen). De Kaze mondkapjes zijn er in allerlei kleuren. Voor ieder kleurtype, of je nu een wintertype, zomertype, lentetype of herfsttype bent, is er een kleur mondkapje die bij jouw kleurenwaaier past.

Welk mondkapje past bij mij?
Kaze mondkapjes in allerlei kleuren

Wil je meer informatie over kleuradvies of een afspraak maken? Neem contact op met Kleurkeuze.